piątek, 30 listopada 2012

Wołowina w sosie ostrygowym z makaronem ryżowym




Składniki :
-500g wołowiny (np. ligawy)
-100 ml sosu ostrygowego
-1 średnia cebula
-1 pęczek szczypiorku
-1 łyżeczka imbiru
-0,5 łyżeczki chilli
-10 cm ogórka
-30g suszonych grzybów mun
-150g pędów bambusa
-3 łyżki sosu sojowego
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki oleju

Przygotowanie :
1) Mięso oczyścić z błon i tłuszczu. Pociąć na cieniutkie plastry a potem w paski (takie na gryza). Wymieszać z sosem ostrygowym, chilli, imbirem i łyżką sosu sojowego. Mięso marynować 30-60 minut. Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę.
2) Cebulę pokroić w drobne piórka, ogórka w półplasterki, bambusa i grzyby mun odsączyć. Szczypiorek i czosnek posiekać.
3) Rozgrzać olej w woku i na gorący wrzucić grzyby, bambus, czosnek i cebule. Smażyć minutę po czym dodać łyżkę sosu sojowego i smażyć kolejną minutę.
4) Dodać wołowinę wraz z marynatą i smażyć 2 minuty. Następnie dodać ogórka i połowę posiekanego szczypiorku i smażyć kolejne 3 minuty aż mięso się zetnie. (Mięso nie powinno być mocno wysmażone, powinno być lekko krwiste) Dodać łyżkę sosu sojowego i wymieszać.
5) W międzyczasie przygotować odpowiednią ilość makaronu ryżowego według instrukcji na opakowaniu. Na talerzu położyć makaron, polać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz