piątek, 2 listopada 2012

Azjatycka zupa z łososiem na ostro

ze szpinakiem, makaronem ryżowym, imbirem i chilli

 

+ mało dyskretna promocja Taekwon-do ITF zdjęciem. A jak Taekwon-do to tylko i wyłącznie w GreenSportClubie
Zupa o bardzo wyrazistym i harmonijnym smaku, jedna z ulubionych zup mojej mamy z mojego repertuaru dań w płynie ;) Przygotowanie to pikuś więc nie ma co się bać że coś się spartaczy a składniki są również ogólnodostępne.

Składniki :
-1,5 litr bulionu cielęcego
-500g łososia
-paczka rozdrobionego szpinaku
-3/4 szklanki czerwonego półsłodkiego wina
-1 łyżka octu
-1 lub 2 papryczki chilli
-1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
-5 łyżek sosu sojowego
-2 łyżki oleju sezamowego
-makaron typu ryżowego (vermicelli)
-sól morska i świeżo zmielony pieprz czarny

Przygotowanie :
1)
Łososia umyć, osuszyć, oprószyć solą i duża ilością pieprzu i pociąć na kostkę (1,5x1,5)
2) W garnku połączyć bulion, sos sojowy, wino i przyprawy, następnie zagotować
3) Makaron zalać wrzątkiem, odstawić na 3-5 minut, przelać zimną wodą i odstawić na bok.
4) Na gotującą się zupę wrzucić łososia, dolać olej sezamowy i gotować 2 minuty. Po upływie tego czasu dodać szpinak i gotować kolejną minutę. Kluski zalać gorącą zupą, posypać sezamem i opcjonalnie świeżym chilli. (Jeżeli dodajemy nie do końca rozmrożony szpinak, trzeba dodać go przed łososiem i zagotować)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz