wtorek, 20 listopada 2012

Wołowina na dziko


Składniki :
-1 kg ligawy wołowej
-1 duży seler
-4 marchewki
-2 pietruszki
-5 łyżek octu balsamicznego
-pół łyżeczki soli
-600ml śmietany (30%)
-2 suszone grzyby
-2 liście laurowe
-2 kulki ziela angielskiego
-pół łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie :
1) Warzywa zetrzeć na tarce. Dodać ocet i sól po czym obłożyć tą mieszanką mięso. Marynować przez 3 dni. Po 1,5 dnia obrócić do góry nogami.
2) Mięso wyjąć i z grubsza oczyścić z warzyw. Podsmażyć na smalcu ze wszystkich stron. Włożyć do garnka, wlać około litra wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i grzyby i dusić aż mięso będzie miękkie (ok 2h) co jakiś czas obracając.
3) Gdy woda prawie cała odparuje a mięso będzie miękkie dodać śmietankę dosypać soli (lub przypraw typu wegeta/warzywko) i papryki. Dusić 30 minut. Ostudzić i włożyć do lodówki na dzień lub 2. Po tym czasie mięso pokroić w plastry i podgrzewać z sosem. Podawać z ziemniakami, podsmażonymi pieczarkami i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz