wtorek, 13 listopada 2012

Солянка мясная (Solianka mięsna)

Kolejna pozycja z cyklu "Potraw narodowych" a przynajmniej typowych dla danego kraju. Padło na wschód a dokładnie Rosję, choć zupa ta popularna jest w wielu byłych republikach radzieckich. W skrócie - treściwa wschodnia zupa na mięsnym bulionie z duża ilością różnych mięs, oliwkami, ogórkami kiszonymi i aromatycznymi ziołami zaprawiona kwaśną śmietaną, jeszcze krócej - BOMBA.

Składniki :
-2 litry bulionu
-0,5 kg mięsa (różne szynki, kiełbasy, i surowe)
-30 oliwek (pół na pół - zielone i czarne)
-15 ogórków kiszonych
-150 ml zalewy z ogórków
-2 cebule
-2 ząbki czosnku
-śmietana
-koperek
-sól, pieprz 

Przygotowanie :
1) Cebulę posiekać w kostkę, czosnek w plasterki po czym podsmażyć je na niewielkiej ilości tłuszczu (smalec będzie okej). Kiedy cebula się zeszkli, dodać pastę pomidorową i chwile trzymać na ogniu.
2) Cebulę z czosnkiem zalać bulionem, dodać pokrojone w słupki / kostkę mięsa i zagotować. Po czym dodać część zalewy z ogórków i zdecydować czy ma być bardziej kwaśna czy nie.
3) Oliwki pokroić w kółeczka lub połówka a ogórki w półplasterki. Do zupy dodać ogórki i znowu zagotować. Po czym dodać oliwki i doprawić do smaku zalewą z ogórków, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
4) Podawać gorącą posypaną siekanym koperkiem i łyżką śmietany - obowiązkowo z grubą pajdą chleba. Jest wiele różnych przepisów na soliankę mięsą - jedni dodają jeszcze kapustę kiszoną zamiast zalewy z ogórków, inni jeszcze dodają kapary a jeszcze inni zaprawiają bulion kwasem chlebowym dla bardziej wyrazistego smaku. Więc nie ma co się bać i próbować znaleźć w tym swój smak a na pewno солянка мясная stanie się częstym gościem na waszym stole. Szczególnie zimą kiedy to treściwe, gorące zupy ratują przed tym mrozem czającym się na dworze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz