piątek, 9 listopada 2012

Schab w śmietanie

Składniki :
-4 kotlety schabowe (rozbite)
-3 ząbki czosnku
-1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
-1 duży kubek śmietany 18% (ok. 400ml)
-1 łyżka oliwy z oliwek
-sól morska

Przygotowanie :
1)
Schab rozbić, posolić, posypać połową papryki. Na każdy kawałek położyć po kilka plasterków czosnku po czym wstawić do lodówki na kilka godzin / noc.
2) Mięso z czosnkiem podsmażyć na łyżce oliwy, włożyć do garnka o grubym dnie (lub na palnik podłożyć podkładkę), zalać śmietaną, doprawić solą do smaku i dodać resztę papryki.
3) Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie - 45-60 minut w zależności od grubości schabu.
Podawać z gotowanymi ziemniakami polanymi sosem z mięsa i zestawem ulubionych sałatek. Dobrze smakuje z wyrazistą sałatką z przepisu poniżej (proporcje składników dowolne).
Zamiast schabu równie dobrze można użyć kurczaka - wtedy czas duszenia skróci się do 20-30 minut.

Sałatka :
-sałata lodowa
-seler naciowy
-białe części pora
-ogórki kiszonek
-kukurydza z puszki
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz