wtorek, 22 kwietnia 2014

Ogórkowa sałatka z oliwkami i octem balsamicznym

Dużo o tym daniu powiedzieć, nie mogę. Coby was zmotywować do gotowania. Ale na zachętę powiem, że robi się bardzo szybko. W smaku jest orzeźwiająca z powodu mięty i octu balsamicznego, a chilli daje lekkiego 'kopa'. Idealnie to podać na przykład z focaccią z oliwkami. Takie połączenie i już macie śniadaniowe kombo, że waszej drugiej połówce powinna opaść szczęka albo zróbcie sobie sami, poczujcie się wyjątkowi, najedzcie się jak bąki i idźcie spać dalej, najlepiej wszystko zapijając dobrym białym winem. Polecam ten styl jedzenia śniadań.








Składniki :
-2 długie ogórki
-20 czarnych oliwek, pocięte w plasterki
-2 łyżki octu balsamicznego
-3 łyżki oliwy z oliwek
-3 młode cebulki (szczypiorek tylko)
-1/2 cytryny
-garść świeżej mięty
-1/2 papryczki chilli (lub więcej)
-świeżo mielony pieprz czarny
-sól morska
Przygotowanie :
1) Ogórka przeciąć wzdłuż, odciąć końcówki i łyżką wyskrobać nasiona. (Na zewnętrzej stronie można zrobić 'rysy' widelcem dla lepszego wyglądu).
2) Pokroić ogórka w plastry grubości ~1cm. Szczypiorek, miętę i chilli posiekać w drobne paseczki.
3) Wymieszać sok z cytryny, skórkę, oliwę i ocet balsamiczny.
4) Wymieszać wszystkie składniki dodając porządną szczypte soli i pieprzu.
5) Zbalansować smak solą lub cukrem. Podawać najlepiej schłodzone. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz