wtorek, 15 kwietnia 2014

Czekoladowa panna cotta

Była już zwykła panna cotta, to czemu by nie zrobić czekoladowej? Nie będę się rozpisywać o tym zbytnio bo zdjęcie mam nadzieję, że zachęca wystarczająco ;)




Składniki :-1 łyżka żelatyny
-3 łyżki mleka
-2 szklanki śmietanki 12/18%
-1/2 szklanka cukru
-1/4 szklanki gorzkiej czekolady

Przygotowanie :
1) Żelatynę wymieszaćz mlekiem i odstawić na 10 minut.
2) Podgrzać śmietankę i rozpuścić w niej cukier a następnie czekoladę startą na tarce.
3) Zdjąć z gazu, dodać żelatynę z mlekiem i wymieszać porządnie.
4) Przelać do foremek (np filiżanek do kawy) i schłodnik w lodówce minimum 2h do zastygnięcia.
5) Podawać na przykład z cząstkami sycylijskiej pomarańczy, pokruszonymi płatkami i kilkoma kroplami miodu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz