sobota, 22 marca 2014

Smażone kiełki fasoli mung 콩나물무침

Kongnamul-muchim czyli to co w tytule. W skrócie - byliśmy w azjamarkecie i paczka kiełek 0,5kg kosztowała mniej niż $2 więc okazja nie mogła być przegapiona. Robiłem już kiedyś w Polsce smażone kiełki, ale tamte były z sosem ostrygowym i czymśtam, nie pamiętam już z czym. Tu wstawiam przepis na jeszcze lepsze, świeższe w smaku kiełki. Nie trzeba używać świeżych, można użyć z powodzeniem te z puszki as well. ;)




Składniki :
-250g kiełek fasoli mung
-1 łyżeczka soli
-2 ząbki czosnku (posiekane)
-1/2 łyżeczka płatków chilli
-1 łyżeczka sosu rybnego
-1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu
-2 łyżeczki oleju sezamowego
-2 łyżeczki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie :
1) Na wrzącą wodę wrzucić kiełki, gotować ~2 minuty następnie odcedzić i wysuszyć.
2) Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i posypać szczypiokiem.
3) Pоdawać jako danie poboczne do azjatyckich (koreańskich) dań lub samo z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz