niedziela, 27 lipca 2014

Kurczak w czekoladzie i chilli

Perwersyjny kurczak pełen afrodyzjaków. W smaku conajmniej szalony. Definitywnie warty spróbowania!




Składniki :
-5 podudzi z kurczaka
-50g czekolady (30g gorzkiej, 20g deserowej)
-0,5 / 1 łyżeczka cynamonu
-1,5 łyżeczki płatków chilli
-30-60ml śmietanki 30%

Przygotowanie :
1) Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek, kurczaka osuszyć dokładnie i natrzeć solą. Na dużym obsmażyć na złoto ze wszystkich stron.
2) Zmniejszyć ogień, wlać śmietankę i gotować chwilę do rozpuszczenia się 'osadu' na patelni. Dodać czekoladę, chilli i cynamon. Dokładnie wymieszać. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 170*C.
3) Kurczaka posmarować sosem i wykończyć w piekarniku przez ~3-5 minut, aż będzie upieczony w środku. Podawać! (Pasuje dobrze z kremowym risotto z groszkiem i miętą na które przepis znajdziecie również na naszym blogu!)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz