czwartek, 31 lipca 2014

Cheddar risotto

Cos dla serowych smakoszy. Risotto wychodzi kremowe, ogólnie delikatne, ale z ta cheddarowa pikantna nuta. Mozna jesc samo w sobie lub podawac na przyklad ze stekami.





Składniki :
-1 łyżka masła
-2 zielone cebulki (tylko biała część, szczypiorek do posypania gotowego dania)
-300g ryżu do risotto
-125ml białego wina
-1 łyżeczka musztardy dijon
-1,2 litra gorącego bulionu
-125g startego cheddara (najlepiej użyć długo 'leżakowanego' dla ostrzejszego smaku)-
-50ml śmietanki

Przygotowanie : (jako, że to risotto to mieszać non stop!)
1) Na maśle podsmażyć posiekaną zieloną cebulkę (~1 min). Dodać ryż i prażyć na dużym ogniu około 2-3 minut, następnie zmniejszyć ogień, wlać wino z musztardą i odparować.
2) Dodawać po chochli bulionu na raz i gotować cały czas mieszając, a gdy bulion się wchłonie dolać kolejną porcję. Gdy ryż będzie al-dente dodać cheddar, doprawić solą i pieprzem. Wmieszać śmietankę i doprowadzić do porządanej konsystencji (risotto powinno lekko rozpływać się na talerzu).
SMACZNEGO! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz