poniedziałek, 14 lipca 2014

Pączki

Na pewno nie raz kupiłeś pączka ze swoim ulubionym nadzieniem, czy to różanym czy to z budyniem czy inną 'marmoladą', wszystko było pięknie, aż po którymś gryzie okazało się, że w środku tyle nadzienia co kot napłakał. Znam ten ból. Dlatego postanowiłem dodać przepis na pączki, które możecie luzem sami zrobić. Są pyszne, mięciutkie i lekko maślane - dokładnie tak jakie powinny być, plus satysfakcja, że sami je zrobiliście i że macie tyle nadzienia ile tylko chcecie jest git. Pączka komuś? ;)








Składniki:
  • 295 g mąki
  • 50 g cukru
  • pół jajka (30 g)
  • szczypta soli
  • 37 g masła
  • 25 g drożdży
  • 155 ml wody
  • olej

Przygotowanie:
  1. Wrzuć do miski cukier, mąkę, sól i jajka, ale nie mieszaj
  2. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, następnie wlej wszystko do reszty składników
  3. Wymieszaj składniki i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie 
  4. Dodaj masło i jeszcze raz zgnieć wszystko razem
  5. Podziel ciasto na ok 50 g kawałki i zrób z nich kulki
  6. Odstaw do ponownego wyrośnięcia, a następnie smaż w głębokim tłuszczu, aż będą złoto-brązowe.
  7. Po usmażeniu odstaw obtocz w cukrze z cynamonem lub odstaw do wystygnięcia, przetnij na pół i wypełnij bitą śmietaną. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz