piątek, 11 lipca 2014

Gluten salad

Przeciwko ściemnionym bezglutenowcom, domorosłym zdrowoodżywiaczom i wegeciotom...przed wami - czysty gluten! Gluten jak powszechnie wiadomo (lub też nie) jest białkiem zawartym w mące pszennej, to ona nadaje ciastu elastyczność. Dawno dawno temu w Azji ktoś jakoś oddzielił go od mąki i zaczęto go używać jako zamiennika mięsa. Sam w sobie nie ma zbytnio smaku, ale sprawnie doprawiony (można mu nadać jakikolwiek smak tak na prawdę) jest pyszny i ma bardzo cudaczną teksturę. Coś między gumą, mięsem a kluskami. Niestety przygotowanie go jest odrobine czasochłonne, ale jak najbardziej warte pracy.
Postanowiłem zrobić to danie z podobnych pobudek co hand-pulled noodles z wieprzowiną, czyli dlatego, że serwują to w Xi'an a moja ciekawość wzięła górę nad niechciejstwem.






Składniki :
-4 szklanki mąki
-1,5-2 szklanki wody
-1/2 ogórka posiekanego w cieniutkie zapałki
-garść kolendry
-szczypiorek (*opcjonalnie)
-kiełki fasoli mung (*opcjonalnie)

sos:
-2 łyżki syczuańskiego oleju chilli (można użyć oleju sezamowego i doprawić odrobiną posiekanego chilli)
-1 łyżka białego wina (ryżowego najlepiej)
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka octu


Przygotowanie :
1) Z mąki i wody zrobić ciasto i zagniatać ~6-8 minut, aż będzie elastyczne. Owinąć folią spożywczą i odstawić na minimum 30 minut.
2) Ciasto podzielić na 2 / 3 części. Do dużej miski nalać wody, włożyć durszlak i "umyć ciasto". Odlać wodę, gdy będzie już mocno biała, wlać nową porcje wody i myć ciasto, aż mąka się wypłucze i zostanie sam gluten. Będzie on lekko żółtawy i w konsystencji jak wyżuta guma. (Potrzeba około 3 wymian wody, żeby wypłukać całą mąkę. Kiedy woda przy płukaniu będzie czysta lub minimalnie 'mleczna' to znaczy, że gluten jest już czysty). Powtórzyć proces z resztą ciasta.
3) W rękach poskręcać gluten, nadając mu nierówną teksturę. Wrzucać nieduże 'kęsy' glutenu na osolony wrzątek i gotować, aż wypływnie na powierzchnie + 1 minutę dla pewności. Odcedzić i ostudzić.
4) Wymieszać składniki sosu. Ugotowany gluten przełożyć do miski, wymieszać z sosem, doprawić solą i pieprzem i wmieszać posiekanego ogórka oraz kolendre. Podawać na zimno!



2 komentarze:

  1. "wegeciotom"? uważaj na słowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowanie rąk nie brudzi - nie uważamy na słowa.

      Usuń