środa, 23 lipca 2014

Bułeczki szafranowe


Dziś bez notatki, bułki mówią same za siebie, sa mięciutkie, pachnące i pyszne opór.



Składniki:

  • 120 ml mleka
  • szczypta szafranu
  • 400 g  mąki
  • 50 g migdałów
  • szczypta soli
  • 75 g cukru pudru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 120 ml wody
  • 0,5 łyżeczki esencji migdałowej
  • 50 g masła 
  • 1 jajko
Przygotowanie:
  1.   Zagotować mleko z szafranem i odstaw do wystygnięcia
  2. Kiedy mleko będzie miało około 35 stopni wlej wodę, wsyp cukier i drożdże
  3. Zmieszaj z resztą składników, oprócz masła i ugniataj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
  4. Następnie dodaj masło i znowu dokładnie zagnieć
  5. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na ok 20 min (powinno być 2x większe)
  6.  Podziel na 12 kawałków i uformuj w dowolne kształty np. warkocz albo małe, okrągłe bułki
  7. Rozbij jajko i roztrzep je, a następnie posmaruj tym jajkiem wierzch swoich bułeczek
  8. Wstaw do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piecz około 20 min, aż będą złociste (w trakcie pieczenia zmniejsz temperature do 180 stopni)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz