wtorek, 1 lipca 2014

Pizza z pieczonymi grzybami

Zostało mi z pracy troche 'nieformatowych' grzybów, zawinąłem do domu i w myśl dewizy "nie wiesz co zrobić to zrób pizzę" zapiekłem je na pizzy wykorzystując resztkę ciasta, która została mi z poprzedniej.






Składniki :
-3 duże pieczarki (lub 1 portobello)
-szczypta tymianku
-1 ząbek czosnku
-łyżeczka oliwy
-szczypta soli
-1/4 porcji ciasta na pizzę
-1/3 szklanki mozarelli
-3 łyżki startego parmezanu
-1/2 małej cebuli posiekana w piórka (opcjonalnie)
-łyżeczka roztopionego masłą
-oregano, bazylia

Przygotowanie :
1) Grzyby natrzeć oliwą z czosnkiem i tymiankiem i piec w piekarniku około 5 minut w temp 180*C. Następnie zwiększyć temperature do maksimum i nagrzać blachę.
2) Ciasto przygotować według przepisu, uformować placek i posmarować wierch niewielką ilością masła a następnie oprószczyć bazylią i oregano.
3) Placek przełożyć na gorącą blachę, szybko rozłożyć pocięte grzyby (i cebulę jeżeli używasz) i zasypać serem. Piec 6-8 minut i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz