wtorek, 19 sierpnia 2014

Tarte tatin

Jabłka, karmel, ciasto francuskie tak można to opisać w skrócie. Bardzo klasyczny deser z Francji z końca XIX w. Więcej info na temat tarty tutej. Ja wam powiem tyle, kwaskowata słodycz pieczonych jabłek przełamana karmelem na podstawie z ciasta francuskiego - tego ciężko nie lubić ;)





Składniki :
-2kg jabłek (mieszanka słodkich i kwaskowatych)
-3 łyżki wody
-100g cukru
-60g zimnego masła
-300g ciasta francuskiego

Przygotowanie :
1) Rozgrzać piekarnik do 180*C. Jabłka obrać, przeciąć w poprzek i usunąć gniazda nasienne.
2) Na patelnie wlać wodę i wsypać cukier, odstawić na kilka minut, żeby cukier nasiąkł. Podgrzewać na bardzo małym ogniu, aż zrobi się jasny karmel następnie zdjąć z ognia i wmieszać masło.
3) Gorący karmel przelać na dno formy (~20cm) i ułożyć w niej jabłka tak ciasno jak się da wciskając je w karmel. Piec ~30 minut. (Jabłka można dodatkowo posmarować odrobiną masła).
4) Wierch przykryć ciastem francuskim (wyciąć ciut większe, tak by można było boki zawinąć do środka formy) zrobić kilka małych nacięć, by para mogła uciekać.
5) Piec aż ciasto będzie złote i chrupiące. Odstawić do wystygnięcia i przewrócić do góry nogami. Przed podaniem można je podgrzać dla lepszego efektu. (Nie zapomnijcie o lodach waniliowych lub łyżce śmietany!)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz