poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Lasagne

Lasagne na szybko, spokojnie tak to można nazwać - nie bawiłem się w wykwintności, potrzeba mi było użyć mielonego mięsa i pobawić się znowu w domowy makaron (co bardzo lubie robić).

Składniki :
farsz:
-500g mielonej wołowiny (lub 50:50 woło-wieprzo)
-1 mała cebula
-1 mała marchewka
-3 ząbki czosnku
-1/2 łyżeczki bazylii
-1/2 łyżeczki tymianku
-1/2 łyżeczki oregano
sos pomidorowy:
-600g pomidorów z puszki
-2 ząbki czosnku
-2 ziela angielskie
-1 liść laurowy
beszamel :
-1 łyżka masła
-1 łyżka mąki
-200-250ml mleka
-szczypta gałki muszkatołowej
-1/4 cebuli + 3 goździki*
-liść laurowy*
makaron :
-125g mąki pszennej
-1,5 jajka
-pół łyżeczki soli
-łyżeczka oliwy



Przygotowanie :
1) Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć pokrojone w drobną kostkę warzywa. Gdy odrobinę zmiękną dodać mięso i smażyć, aż się zetnie. Doprawić solą, ziołami i odstawić na sitku do częsciowego odcieknięcia (jeżeli nie przejmujesz się kaloriami i lubisz treściwą lasagne to odpuść sobie ten krok)
2) W garnku podsmażyć czosnek, wlać pomidory, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Zagotować i trzymać na bardzo małym ogniu ~30 minut, aż mocno zgęstnieje. Doprawić szczyptą cukru, soli i pieprzu.
3) Na czystej patelnii rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć (często mieszając), aż mieszanka zacznie przypominać w konsystencji mokry piasek. Wlać mleko i dokładnie wymieszać (uwaga, będzie gęstnieć bardzo szybko i może się przypalić z miejsca). Gotować na małym ogniu przez kilka minut lub do garnka włożyć cebulę nabitą goździkami i liść laurowy, przykryć pokrywką i piec ~20 minut w temperaturze ~130stopni.
4) Wymieszać składniki makaronu, zagnieść ciasto ~7-8 minut. Odstawić do lodówki na ~20 minut. Rozwałkować na grubość ~1mm i wyciąć płaty na wymiar foremki. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować ~1 minutę.
5) Dno foremki/foremek wysmarować niewielką ilością sosu pomidorowego. Położyć warstwę makaronu, mięsa, sosu pomidorowego i znowu makaronu (tak robić do wyczerpania się składników). Zalać wierch beszamelem i zasypać serem (najlepiej mieszanką mozzarelli i parmezanu) Piec ~15-17 minut w temperaturze 200*C. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz