czwartek, 14 sierpnia 2014

Butter chicken

Część uważa to za indyjską kuchnie, cóz...Są w błedzie - butter chicken to angielska kuchnia (pewnie wymyślona przez 'brytyjskich' hindusów). Nie ważne kto to wymyślił, nie ważne który kraj aspiruje do bycia twórcą prawda jest taka, że to tani, prost sposób na potrawe z kurczaka. Ja podam Wam uproszczoną wersje, taką którą możecie zrobić sobie w domu w ciągu 15 minut, bo czas to pieniądz, nie?




Składniki :
-500g piersi kurczaka w kostkę
-50g masła
-3 ząbki czosnku
-1 łyżeczka kurkumy
-1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
-1 łyżeczka gałki muszkatołowej
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
-1/2 łyżeczki garam masala
-2 łyżeczki koncentratu
-1 cebula
-150ml śmietanki (18% da radę)
-1 chilli
-garść kolendry


Przygotowanie :
1) Wymieszać kurczaka z przyprawami nie licząc garam masala.
2) Na maśle podsmażyć cebulę i czosnek pocięte w kostkę. Gdy będą już miekkie obsmażyć kurczaka na złoto.
3) Wmieszać koncentrat pomidorowy i grama masala. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić 5-8 minut. W międzyczasie ugotować biały ryż.
4) Podawać na gorąco na białym ryżu, przystrojone posiekanym chilli i kolendrą. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz