środa, 16 stycznia 2013

Spaghetti con la cozze in bianco

Mój kulinarny freestyle z małżami, niestety miałem bez muszli więc nie robiłem tych po marynarsku. Resztka śmietanki i sera pecorino patrzyła na mnie smutno z lodówki, a wino jak to wino znalazło się ;)



Składniki (2-3 porcje)
-250g małży
-35ml białego wytrawnego wina
-125ml śmietanki kremówki
-1 łyżeczki suszonego tymianku
-1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
-50g sera pecorino (ewentualnie innego dojrzewającego włoskiego sera - Grana Padano lub parmezanu)
-sok z ćwiartki cytryny
-sól morska
-świeżo mielony pieprz czarny
-1 średnia cebula
-1 łyżka masła
-2 małe ząbki czosnku

Przygotowanie :
1) Cebule posiekać w drobniutką kostkę. Małże wypłukać zimną wodą i osuszyć.
2) W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim cebulkę aż będzie miękka, dolać wino. Kiedy płyn zredukuje się o połowę wlać śmietankę i gotować 3-4 minuty aż trochę zgęstnieje. Dodać tymianek i małże - dusić kolejne 2 minuty.
3) Dodać wyciśnięty czosnek, starty ser pecorino, wymieszać i zdjąć z ognia. Połączyć z gorącym makaronem, dodać pietruszkę i wymieszać. Podawać przystrojone natką i kawałkiem limonki. Parę płatków sera też 'doda klimatu'.

Buon apetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz