czwartek, 10 stycznia 2013

Carpaccio z wołowiny


Carpaccio – w dużym skróci to cieniutko pokrojone mięso ( wołowina, cielęcina, łosoś lub tuńczyk) podane z oliwą, sokiem z cytryny lub sosem vinaigrette i różnymi dodatkami - sałatami i dojrzewającym serem.



Składniki (2 porcje)
-300g polędwicy wołowej (lub ligawy) możliwie najchudszej
-50g Grana Padano lub parmezanu
-garść oliwek (zielonych / czarnych lub miksu)
-garść sałaty lodowej (lub sałaty + rukoli, lub roszponki + rukoli)
-sól morska, świeżo mielony pieprz czarny
-oliwa z oliwek

Sos vinaigrette :
-1 mała szalotka (można pominąć)
-12 łyżek oliwy
-1 łyżka musztardy
-3 łyżki octu balsamicznego
-sól morska, pieprz czarny - po szczypcie

Przygotowanie :
1) Мięso (lekko zmrożone) pociąć na plasterki grubości 1-1,5 mm.(Zostawić do rozmrożenia jeśli było naprawdę zimne) Talerz / talerze na których będzie podawane carpaccio wysmarować oliwą i ułożyć na nich mięso.
2) Oliwki pociąć w połówki, zieleninę umyć (sałatę lodową pociąć na paski) i rozłożyć na mięsie. Ser pociąć w cieniutkie plasterki (powinny zmienić kolor przy dotknięciu czegoś wilgotnego - tu, mięsa) i ułożyć na talerzu (-ach).
3) Szalotkę posiekać najdrobniej jak możliwe. Wymieszać oliwę, ocet i musztardę tak by powstała emulsja, następnie dodać szalotkę, sól i pieprz. Spróbować i doprawić po swojemu (Nie ma w sumie jednego słusznego przepisu na sos vinaigrette, w sumie na nic to nie ma ;) )
4) Polać przygotowane carpaccio sosem i zabierać się za jedzenie! Ja dodatkowo przygotowałem focaccię bo nie miałem świeżego pieczywa, równie dobrze można podawać z jakimkolwiek świeżym najlepiej białym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz