niedziela, 7 kwietnia 2013

Szpinak z fetą zapiekany na cieście francuskim

Nie wiem czemu dopiero teraz to dodaję, ale lepiej późno niż wcale. Bardzo proste i sycące wegetariańskie danie ze szpinaku, najlepsze na ciepło ale na zimno też daje radę. Jedno z ulubionych dań Kaczego jak do mnie w gimnazjum przychodził na obiady (Jak to czytasz, to wiedz że Ci ta lasagne nie będzie darowana! :D )

Składniki :
-1 paczka ciasta francuskiego
-800g szpinaku (2 mrożonki, niestety)
-2 łyżki śmietany 12%
-3 ząbki czosnku
-150g sera feta
-żółty ser do posypania (ja używam goudy lub salami, ale można próbować i z parmezanem)
-sok z ćwiartki cytryny (lub więcej)
-sól morska
-pieprz czarny

Przygotowanie :
1) Ciasto francuskie podzielić na 6 lub 9 części, delikatnie zagiąć boki (na około 1mm) każdego prostokąta.
2) Na patelni rozmrozić szpinak i odparować wyciekającą wodę. Dodać śmietanę, połowę fety, wyciśnięty czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć aż większość wody wyparuje i doprawić cytryną plus ewentualnie solą wedle uznania.
3) Podpiec spody (ponakłuwane widelcem) z ciasta francuskiego przez kilka minut w temperaturze 200 stopni. Następnie ułożyć na każdym warstwę szpinaku. Posypać po równo pozostała pokruszoną fetą i niewielką ilością startego sera. Wstawić znowu do piekarnika na 4-6 minut aż ser się zapiecze a ciasto upiecze.
4) Podawać np. z sałatką z pomidorów. Smacznego!

1 komentarz: