poniedziałek, 29 lipca 2013

Chilli con carne

Wcześniej był przepis na szybkie chilli czyli nie chilli ;)
To robi się, a raczej gotuje godzine więc smak jest dużo lepszy! Można zamrozić i odgrzać w chwili kryzysu bo nie traci wiele na smaku. Fanom gatunku polecane!

Składniki :
-2 średnie cebule
-3 ząbki czosnku
-2 małe marchewki
-2 łodygi selera naciowego
-2 czerwone papryki
-1 czubata łyżeczka mielonego kminu
-1 czubata łyżeczka chilli
-1 płaska łyżeczka cynamonu
-1 puszka cieciorki
-1 puszka czerwonej fasoli
-2 puszki pomidorów w kostkę
-500g mielonej wołowiny
-2 łyżki octu balsamicznego
-pęczek kolendry

Przygotowanie :
1) Warzywa (umyte, pozbawione gniazd nasiennych) posiekać na drobną kostkę. Na niewielkiej ilości oliwy wrzucić posiekane warzywa, przyprawy i sporą szczypte soli i pieprzu. Smażyć 5-7 minut.
2) Dodać odcedzoną cieciorkę i fasolę oraz nieodcedzone pomidory. Następnie dodać mięso i rozdrobnić je łyżką. Pustą puszkę po pomidorach napełnić do połowy wodą i dodać do garnka. Dodać około około jednej łyżeczki posiekanych łodyżek kolendry zostawiąć liśćie do ozdoby.
3) Dodać ocet balsamiczny i doprowadzić do gotowania. Zmniejszyć ogień i gotować około godziny na małym gazie.
4) Doprawić na słoność i ostrość i podawać do wyboru - z ryżem lub pieczywem. Przystrojone kleksem kwaśnej śmietany / jogurtu. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Jeśli będzie takie gęste, jak na zdjęciu, to z ryżem elegancko da się zapakować do tortilli (dla poczucia zdrowego odżywiania między ryż a chilli dodatkowo włożyć można liść jakiejś sałaty).

    OdpowiedzUsuń