czwartek, 11 lipca 2013

Pomidorowy krem z grzankami ziołowo-czosnkowymi

Podobno z gówna bicza się nie ukręci, ale głód matką wynalazków i zużywania puszek, jak to my Żydzi mawiamy. Po trzech dniach intensywnego działkowania skończyły nam się zapasy (jedzeniowe oczywiście), do sklepu było za daleko a według prawa nikt z nas już prowadzić pojazdów silnikowych nie mógł. Po przepyraniu wszystkich szafek znaleźliśmy troche zdatnych składników + kilka słoików które poszły do kosza nawet bez otwierania. I tak powstał pomidorowy działkowy krem, który najpierw miał być sosem. Niestety w ten czas nie miałem aparatu na działce, więc zrobiłem to jeszcze raz - w domu, tyle że tym razem lekko upgrade'owałem przepis. Polecam i pozdrawiam ciule ;)

Składniki :
-800ml passaty (przecieru pomidorowego)
-1 duża cebula
-200ml bulionu
-3/4 łyżeczki bazylii
-3/4 łyżeczki oregano
-2 listki laurowe
-2 ziela angielskie
-3 ząbki czosnku
-1,5 łyżki oliwy z oliwek
+ kromki chleba posmarowane oliwą z rozgniecionym czosnkiem i ziołami

Przygotowanie :
1) Upiec w temperaturze 200* grzanki.
2) Na oliwie podsmażyć czosnek i cebule posiekane w kostkę, następnie dodać bulion i przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia. Gotować 3-4 minuty.
3) Dodać listki laurowe, ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu około 10 minut po czym dodać zioła i gotować kolejne 2-3.
4) Podawać przystrojone świeżą bazylią/oregano wraz z grzankami ziołowo-czosnkowymi. Ewentualnie posypać niewielką ilością parmezanu lub spróbować z makaronem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz