niedziela, 14 lipca 2013

'Pierożki' z wołowiny w aromatycznym bulionie



Historia powstania tego dania jest ciut dziwna. Po pracy pijąc piwo grałem z moderatorką na komputerze ale umarłem. Podczas gdy ona grała mi wpadł do głowy szatański pomysł na jedzenie na jutro, czyli dziś. Pierożki wonton faszerowane mieloną wołowiną z przyprawami pływające w jakimś ciekawie przyprawionym bulionie, do tego szczypiorek i płatki imbiru - ogółem pełna bajera. Robi się bardzo szybko a i efekt jest wart "pracy".

Składniki :
-1 litr bulionu
-4 goździki
-kawałek kory cynamonu lub pół łyżeczki proszku
-pół łyżki sosu sojowego
-łyżka sosu rybnego
-łyżka soku z cytryny
pierożki wonton :
-700g mielonej wołowiny
-3 łyżki sosu ostrygowego
-1 duża posiekana drobno chilli
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-łyżeczka sproszkowanego imbiru
-szczypta soli
-papier ryżowy


Przygotowanie :
1) Na niewielkiej ilości oleju posmażyć drobno pociętą cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso przyprawione sosem ostrygowym, chilli i imbiru i smażyć, aż mięso będzie gotowe. Doprawić na słoność i odłożyć na bok.
2) Zagotować mocny bulion (najlepiej wołowy), następnie dodać goździki, cynamon, sos rybny i sojowy i gotować przez 20-30 minut. Gdyby za dużo odparowało i był by za słony - rozcieńczyć wodą. Doprawić do smaku cytryną.
3) Z namoczonego papieru ryżowego i farszu (ok. 1 łyżka farszu na jedną małą sajgonkę) zawijać sajgonki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko mniejsze rozmiarem.
4) Zalewać pierożki bardzo gorącym bulionem, udekorować posiekanym szczypiorkiem i bardzo cienkiemi plasterkami cebuli. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Zginąłeś - ożyj. Respawn in 20, 19, 18...
    Czy w farszu można podmienić sos ostrygowy na rybny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę nie ten smak, ale jak już podmieniasz na rybny to dodaj mniej bo rybny jest dosyć 'mocny'... ;)

      Usuń
  2. Ja z racji braku dostepu do sosu ostrygowego dodalem do farszu sojowo-grzybowy i wyszlo tez bardzo dobre, jedynie cynamon byl ledwie wyczuwalny(spory kawalek kory - jakies 3cm)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo najszybciej i najmocniej smaku dodaje sproszkowany cynamon, ale korę łatwo wyłowić i nie ma wpływu na 'fakture' zupy ;)

      Usuń