poniedziałek, 15 lipca 2013

Kacmakaron z tymiankowo-śmietankowym sosem grzybowym

Jak nazwa wskazuje to był makaron jedzony na kaca, na szybkie śniadanie po którejś imprezie. A chyba jest dobre bo osoba która to ze mną jadła rano następnego dnia zrobiła to sobie na obiad ;)
Dla fanów śmietany i grzybów polecana pozycja, a dla reszty - coś wartego spróbowania, gdy nie ma czasu na poważne gotowanie.




Składniki :
-400g pieczarek
-200g śmietany 12%
-50g śmietany 30%
-2 łyżki startego sera
-łyżeczka tymianku
-sól do smaku
-makaron spaghetti

Przygotowanie :
1) Pieczarki pokrojone w plastry (nóżkę ciąć oddzielnie) posmażyć na niewielkiej ilości masła ze szczyptą soli. Gdy grzyby będą gotowe odlać znaczną (komu nie przeszkadza ciemny kolor sosu i bardziej grzybowy smak to nie odlewać) część brązowego płynu który uwolniły grzyby  i dodać śmietanę, śmietankę i tymianek. Dokładnie wymieszać, zagotować i doprawić do smaku solą / vegetą.
2) Do sosu wmieszać ser tak by nie potworzył grudek. Podawać z makaron spaghetti ugotowanym al dente. Smacznego!

1 komentarz:

  1. nie wiem czemu zwiałam wtedy z tego śniadania, bo to jest kwintesencja wszystkiego co uwielbiam! ps. oprócz koperku i kurczaka, ale to nic. w każdym razie był to gigantyczny bląd i już zapowiadam, że chcę to chcę spróbować!

    <3

    OdpowiedzUsuń