czwartek, 25 lipca 2013

Pan bagna

Tutaj pan nie odnosi się do tytułu grzecznościowego w żadnym wypadku. Mówiąc w skrócie to faszerowana buła, robi się na prawdę szybko + może trochę ciut poleżeć. Spróbować warto bo niby zwykła kanapka a jednak robi wrażenie, przynajmniej na mnie i wyglądem i smakiem ;)
 Składniki :
-1 gruba bagietka / chleb francuski (ja użyłem takiej grubej ciemnej buły z Lidla, polecam)
-1 puszka tuńczyka
-2 jajka na twardo
-sałata lodowa i masłowa
-1 duży pomidor
-50g filetów z sardeli
~80g oliwek zielonych
tapenade :
-pół szklanki oliwek
-łyżka oliwy
-szczypta soli
-ząbek czosnku
-łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie :
1) Składniki na tapenade zmielić na gładką pastę. Bułkę przeciąć wzdłuż na 2 części i wygrzebać około 1-2 cm miękiszu.
2) Dolną połówkę wysmarować tapenade, położyć warstwę liści sałaty. Ukłożyć warstwę tuńczyką i sardeli, skropić oliwą z oliwek, położyć oliwki przecięte na pół i plastry pomidora. Przełożyć liśćmi sałaty, położyć warstwę jajek i zakryć sałatą.
3) Górną część bułki posmarować delikatnie oliwą i złożyć kanapkę. Mocno docisnąć, zawinąć ciasno w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 3-4 godziny obiciążone czymś z góry.
4) Przeciąć na 3-5 części, odkleić folię (można tak zawiązać sznurem konopnym dla bajeru) i podawać. Dobrze do tego pasują najwyklejsze pomidory z oliwą, bazylią, oregana, octem balsamicznym i odrobiną soli i pieprzu. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz