niedziela, 7 lipca 2013

Ciasto czekoladowo-miętowe


Chodziło mi to po głowie tyle co mało jakie ciasto i w końcu po jakichś 3 tygodniach znalazłem czas i motywacje by je upiec. Mimo, że dobrze mi nie wyrósło to i tak jest pyszne

Składniki :
biszkopt
-3/4 szklanki cukru
-2/3 szklanki mąki
-1/3 szklanka kakao
-5 jajek (temperatura pokojowa)
-szczypta soli
masa :
-puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody
-cukier puder (do smaku)
-3 łyżeczki kropel miętowych
-zielony barwnik spożywczy (można oczywiście pominąć)
dodatkowo:
-mocna herbata do nasączenia biszkoptu (nie jest konieczne, ale można)
-nutella

Przygotowanie :
1) Оddzielić białka od żółtek. Z białek ubić gęstą pianę ze szczyptą soli. Wymieszać ze sypkimi składnikami i żółtkami. Delikatnie, tak by piana nie opadła zbytnio (leniwi i przezorni mogą dodać odrobinę proszku do pieczenia). Piec w natłuszczonej okrągłej formie około 30-40 minut w 165 stopniach. Następnie wyłaczyć grzanie i ostudzić nie wyjmując biszkoptu z piekarnika.
2) Z mleka ubić piankę, następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać (tak jak wcześniej, przezorni dodają szczyptę sody). Wlać do formy wyłożonej folią spożywczą takiego rozmiaru jak biszkopt i wstawić do lodówki na godzinę do zastygnięcia.
3) Przeciąć biszkopt na pół, nasączyć mocną herbatą lub nie i posmarować obie połowy nutellą. Przełożyć piankę na posmarowaną połówkę biszkoptu, zdjąć folię i położyć drugą połówkę nutellą do pianki. Odstawić do lodówki na godzinę do 'przegryzienia'. Wierchnią stronę ciasta można różnież wysmarować nutellą dla bardziej czekoladowego smaku i większej ilości kalorii ( o ile komukolwiek może na tym zależeć ;) )
4) Jeść z lodami śmietankowymi przystrojonymi świeżą miętą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz