czwartek, 18 lipca 2013

Łosoś w pomidorowo-śmietanowym sosie

Zaczęło się dosyć niewinnie, miał być prosty łosoś zapieczony w sosie pomidorowym, ale dziewczyna miała inną koncepcje, żadne nie ustąpiło i powstała całkiem smaczna hybryda, a wszystkiego dopełnił nagły brak kuminu i oregano więc musieliśmy sobie radzić jakoś po swojemu.

Składniki :
-500g łososia (filet, bez ości i skóry)
-800g (2 puszki) pomidorów w kostkę
-200ml śmietany 12%
-2 liście laurowe
-2 ziela angielskie
-1 duża cebula
-4 ząbki czosnku
-mozzarella do posypania
-dużo ziół np. zioła prowansalskie, bazylia, oregano, majeranek
-makaron spaghetti (dowolna ilość)

Przygotowanie :
1) Na niewielkiej ilośći oliwy z oliwek podsmażyć cebulę z czosnkiem pocięte na niedużą kostkę. Następnie dodać pomidory, liść laurowy i ziele angielskie  - gotować około 15-20 minut na średnim gazie.
2) Łоsosia pociąć w kostkę oprószyć pieprzem i solą i obsmażyć na patelni na złoto i wmieszać do sosu. Gotować 2 minuty, następnie zmniejszyć ogień, dodać śmietanę i zioła i dokładnie wymieszać. Gotować razem kolejne 3-4 minuty.
3) Podawać z makaronem spaghetti ugotowanym al dente i posypane dodatkowymi ziołami prowansalskimi i startą mozzarellą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz