czwartek, 18 kwietnia 2013

Pierogi ruskie a 'la Dziadek&Babcia CO. LTD.

Kto ma lub miał (bo 'będzie miał' tu nie pasuje, samo 'będzie' jeszcze okej!) dziadków na pewno jadł za młodu i nie tylko pierogi. Pierogów rodzajów jest wiele najbardziej popularne - ruskie (na słono) i słodkie (uwaga : na słodko!), oprócz tego to możliwości jest cała masa - z mięsem, z soczewicą, z kapustą, ze szpinakiem, z owocami - praktycznie ze wszystkim! Ja, po dzisiejszym szkoleniu pod bacznym okiem dziadków, znam (już nie taki tajny) przepis i proporcje na moje ulubione - ruskie.
Generalnie - przepis na ciasto do pierogów zadziała na każdym farszu ale chyba nie muszę tego pisać, prawda? ;))



Składniki (45 pierogów) :
ciasto :
-3 szklanki mąki
-1,2-1,5 szklanki gorącej wody
-sól
farsz :
-500g białego sera
-250g ugotowanych ziemniaków / kaszy jaglanej
-1 duża cebula
-sól
-pieprz

Przygotowanie :
1) Cebule pokrojoną w drobną kostkę podsmażyć na brązowo na smalcu. Ziemniaki, ser i cebulę przepuścić przez maszynę do mięsa, doprawić do smaku solą (warzywkiem/vegetą lepiej) i pieprzem.
2) Zagnieść ciasto - powinno być być miękkie ale dawać się wałkować.
3) Podzielić ciasto na porcje, rozwałkować na grubość 1,5 mm, wyciąć filiżanką kółko, napełnić farszem i zalepić.
4) Wrzucać na gotującą, osoloną wodę z dodatkiem tłuszczu. Pierogi są gotowe 3-4 minuty po ponownym zagotowaniu wody i wypłynięciu na wierch. Podawać ze śmietaną na świeżo lub podgrzane na patelni z cebulką i skwarkami! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz