czwartek, 25 kwietnia 2013

Makaron z cytryną i oliwą

Bardzo proste, włoskie danie - minimum składników, maksimum smaku! ;)

Składniki (1 porcja)
-100g makaronu linguine
-1 pomidor średniej wielkości (lub garść koktajlowych)
-garść liści bazylii
-3-4 łyżki startego parmezanu
-2 łyżki oliwy
-1 łyżka soku z cytryny
-1/3 - 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
-1 wyciśnięty ząbek czosnku
-sól morska / pieprz czarny

Przygotowanie :
1) Makaron ugotować al dente. Zostawić odrobinę (25 ml) wody z gotowania.
2) Oliwę połączyć z sokiem cytrynowym, czosnkiem. Wymieszać z odcedzonym makaronem.
3) Pomidora pokroić w nieduże kawałki (koktajlowe na pół), liście bazylii porwać i wmieszać w kluski wraz z pomidorem.
4) Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać parmezanem i przystroić bazylią. Podawać póki gorące. (Gdyby było zbyt suche, dodać wody z gotowania makaronu) Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz