piątek, 5 kwietnia 2013

Gulasz z ośmiornicy z plackami pszenicznymi



Chodziło to za mną od dawna, od czasu grillowanych ośmiorniczek ale jakoś Makro miałem nie po drodze. W końcu się zebrałem i uzupełniłem zamrażarkę dobrymi rzeczami! Jeść gulasz o tak bez niczego to jakoś słabo więc stwierdziłem, że będzie się elegancko komponował z plackami / płaskimi chlebkami pszenicznymi robionymi na patelni które wcześniej już używałem do 'kanapek na wynos'.
Oto co powstało :



Składniki na gulasz :

-500g ośmiorniczek
-400g pomidorów w kostkę (1 puszka)
-4 łyżki oliwy z oliwek
-4 ząbki czosnku
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-2 łyżki posiekanego koperku
-2 łyżki kaparów
-1 mała cebula
-1 łyżka koncentratu pomidorowego
-1 łyżeczka cukru
-pół szklanki białego wina
-pół łyżeczki płatków chilli
-sól morska, pieprz czarny

Przygotowanie gulaszu :
1) Ośmiorniczki oczyścić. Wrzucić na osolony wrzątek, doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować 2 minuty. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Odciąć główki a macki przeciąć na pół.
2) Na oliwie z oliwek podsmażyć ośmiorniczki około minuty, następnie dodać posiekane w drobną kostkę cebulę i czosnek. Smażyć kolejne 2 minuty i dodać wino.
3) Gotować około 2 minuty po czym dodać pomidory, chilli i koncentrat. Dusić na wolnym ogniu 15 minut. Następnie dodać kapary, koperek i pietruszkę i dusić kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.



Składniki na placki :
-200g mąki
-100ml ciepłej wody
-25g drożdży
-25 gram słoniny (opcjonalnie)
-porządna szczypta soli

Przygotowanie :
1) Słoninę pociąć na drobniutką kostkę. Drożdże rozpuścić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie. W misce wymieszać mąkę, sól, wodę z drożdżami i słoninę. (Jeżeli jest zbyt lepkie dodać odrobinę mąki, ciasto powinno być miękkie i ciut lepkie) Zagnieść ciasto i miskę przykryć ścierką.
2) Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce, podzielić na 4-6 porcji, zależnie od wielkości patelni.
3) Rozwałkować na blacie pokrytym mąką na grubość ok. 2 mm. Piec na rozgrzanej patelni  delikatnie posmarowanej oliwą po 1,5-2 minuty z każdej strony. (Jeśli robią się bąble, docisnąć)


A komu w drogę, temu gulasz z plackiem na wynos! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz