środa, 14 maja 2014

Domowy majonez + sos tatarski

Wątpie, że będzie Wam się chciało robić samemu majonez, chociaż domowy jest o niebo lepszy od tego ze sklepu, jedyną wadą jest to, że trzymać go w lodówce można 3-4 dni i trzeba go zrobić. Nie mniej jednak przydać się Wam może ony przepis na święta czy inne 'majonezowe okazje', jeżeli potrzebne jest dużo i będzie zjedzone szybko to wyjdzie dużo lepiej dla kieszeni i smaku zrobić samemu, albo jak chcecie zabłysnąć przed kimś ;)










Składniki :
-1 żółtko
-1/3 łyżeczki musztardy (dijon najlepiej)
-10-15ml (~1 łyżka) octu
-125ml oleju
-sól pieprz

Przygotowanie :
1) W misce (lub w misce miksera, jeżeli macie taki z dziurą w pokrywce) dokładnie wymieszać żółtko i musztardę używając 'trzepaczki/ubijaczki' (czy jak tam tylko checie to nazwać) przez około 20 sekund.
2) Bardzo małym strumieniem dodawać olej cały czas energicznie mieszająć.
3) Dodać większą część octu i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku i ewentualnie dodać więcej octu lub złagodzić nieco smak szczyptą cukru.
4) Używać wedle uznania / przełożyć do zamykalnego pojemnika i trzymać w lodówce maksymalnie 4 dni.

Sos tatarski :
Do wyżej podanej ilości majonezu dodać około 3-4 posiekane drobno kapary (wcześniej namoczone w zimnej wodzie około 10 minut) i 1/1,5 niedużego ogórka konserwowego pociętego w drobniutką kostkę, sok z 1/4 cytryny i około łyżeczkę posiekanej drobno pietruszki. Smacznego! A na zdjęciu przykładowe użycie - sercogrzanki, jajko w koszulce, sos tatarski i ogórek ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz