poniedziałek, 5 maja 2014

Wieprzowina słodko-kwaśna

Może to być już mój ostatni przepis, bo żeby zdobyć ten prastary chiński przepis zadarłem z Triadą. Po tygodniu studiowania starożytnych manuskryptów udało mi się rozszyfrować co i jak. Pierwszy raz zrobiłem z wieprzowiną - Moderatorka wniebowzięta, nie spocząłem na laurach i następnego dnia zrobiłem w pracy na staff-meal kurczaka na słodko kwaśno - kuchnia wziebowzięta i nawet dwóch prawdziwych made in China nie wybrzydało i zjadło do czysta. Cały sekret polega na tym, żeby mięso zamarynować i podsmażyć. Przygotujcie się na niezły rozpierdziel na podniebieniu bo danie jest intensywne i w smaku i różności tekstur. Kluczem do wszystkiego jest marynata i usmażenie mięsa oddzielnie na chrupiąco i dopiero przed podaniem połączenie go z idealnie zbalansowanym sosem i lekko chrupiącymi warzywami.






Składniki :
-500g wieprzowiny (polędwicy)
-1 cebula
-1 papryka (pół żółtej, pół zielonej)
-3 łodygi selera
-pół szklanki cząstek ananasa
marynata :
-1 białko
-1/2 łyżeczki soli
-1 łyżka sosu sojowego
-1/2 łyżeczki imbiru w proszku
-pół szklanki posiekanej dymki(ze szczypiorkiem)
-1 łyżka octu
-1/4 łyżeczki cukru
sos
-1 szklanka wody
-3/4 szklanki cukru
-1/3 szklanki octu (najlepiej ryżowego lub słodowego)
-1/4 szklanki keczupu
-1/4 łyżeczki soli
-1 łyżka sosu sojowego
-1 / 2 łyżki mąki ziemniaczanej/ryżowej
dodatkowo :
-olej do głębokiego smażenia
-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej/ryżowej



1) Mięso pociąć w kostkę, połączyć skłądniki marynaty, dodać mięso, porządnie wymieszać i odstawić na minimum godzinę do lodówki.
2) Paprykę (bez gniazda nasiennego) pociąć w kostkę, selera w plastry grubości ~1cm a cebule w piórka i usmażyć na niewielkiej ilości oleju doprawiając do smaku niewielką ilości soli i cukru, aż cebula i papryka będą prawie usmażone. Odstawić na bok.
3) Rozgrzać olej do głębokiego smażenia (~185* C), mięso wyjąć z marynaty i odcedzić. Następnie dokładnie obtoczyć w mące ziemniaczanej, pozbyć się nadmiaru mąki i usmażyć na złoto. Odcedzić i odsączyć na papierowym ręczniku. (Jeżeli masz nieduży garnek to polecam robić to partiami)
4) Składniki sosu połączyć w garnku (głębokiej patelni) i zagotować. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i zagotować ponownie, aż zgęstnieje. Jeżeli jest za rzadki, dodać więcej mąki, jeżeli za gęsty to ciut wody.
5) Do sosu dodać mięso i warzywa, dokładnie wymieszać, podgrzać i serwować na białym ryżu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz