niedziela, 11 maja 2014

Szybki krem z kukurydzy

Jestem głodna! - padło z Moderatorkowych ust, lodówka pusta i co tu robić? Zajrzeć do zamrażalnika! Mieliśmy trochę kukurydzy więc padło na kukurydziany krem bo nie chciało mi się fantazjować, bo miało być na szybko. Przyznam, to przepis trochę na 'od... się' bo zależało mi na czasie, nie mniej jednak wyszło fajnie więc dodaje przepis ;)


Składniki :
-1 ziemiak (250g)
-2 szklanki kukurydzy
-2 szklanki bulionu
-2 łyżki wiórków kokosowych
-50ml śmietanki
-wędzona papryka w proszku
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz

Przygotowanie :
1) Pоciąć ziemniaka w kostkę.
2) Do garnka wlać bulion, dodać ziemniaka, wiórki i kukurydzę. Gotować, aż będą miękkie następnie zmiksować bardzo mocno i przetrzeć przez sitko do nowego garnka.
3) Podgrzać na niewielkim ogniu, doprawić papryką, solą i pieprzem.
4) Serwować z posiekanym szczypiorkiem, kilkoma całymi ziarnami kukurydzy i skropione oliwą z oliwek. (Można posypać odrobiną

2 komentarze:

  1. kukurydza z puszki czy suszona czy.. ?;)

    OdpowiedzUsuń
  2. puszkowa odsączona, mrożona lub i odpowiednio namoczona suszona ;)

    OdpowiedzUsuń