niedziela, 18 maja 2014

Apple Crumble

...czyli szybka szarlotka :)
Mieliśmy dzisiaj gościa- Matthew z kadry narowodej Taekwon-do, więc zrobiliśmy kilka pizz. Między innymi z bananami i z tym kurczakiem. Nie muszę chyba mówić, że wyszło mrrrr!
No a na deser uparłam się zrobić apple crumble z lodami waniliowymi. Przepis od razu wrzucam, póki jeszcze pamiętam, bo jestem bardzo zadowolona z tego, jak mi wyszło.




Składniki na formę o wymiarach 20x20x4 :

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ok 125 g masła pokrojonego w kosteczkę
  • 1/3 szklanki cukru (lub mniej, jak kto woli)
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • lody waniliowe lub śmietankowe
  •  4 jabłka
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyzki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  1.  Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
  2. 4 pierwsze składniki łączymy i łączymy ugniatając ręką, aż będzie przypominało bułkę tartą
  3. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, a potem na bardzo cienkie plasterki
  4. Mieszamy 4 ostatnie składniki i przekłądamy do formy (jabłka powinny zajmować trochę więcej niż jej połowę)
  5. Przysypujemy równą warstwą kruszonki 
  6. Wkładamy do piekarnika na ok 20 min, lub aż ciasto będzie łądnie pachnieć, a wierzch będzie koloru złocisto brązowego
  7. Podajemy na ciepło, obowiązkowo z gałką lodów :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz