piątek, 9 maja 2014

Domowy twaróg

Niektórzy rozpisują się bardzo jak to się robi, ja powiem wprost - zostaw mleko, aż skiśnie, gdy skiśnie podgrzej (nie gotuj) następnie siup na gazę i odcedzić, bang gotowe!





Składniki :
-3 litry mleka (zwykłego, nie żadnego UHTgówna)
-szczypta soli
-szczypta pieprzu

Przygotowanie :
1) Mleko przelać do garnka i odstawić na 2-3 dni, aż się zsiądzie.
2) Podgrzewać, co jakiś czas mieszając aż na powierzchni utworzy się "skorupa" z 'cząsteczek sera'. Dodać szczyptę soli.
3) Przelać na sitko wyłożone muślinem/ścierką/gazą, zawiązać i obciążyć garnkiem z wodą. Po 2-3 minutach powiesić na 20 minut, aż nadmiar wody odcieknie i posypać pieprzem.
4) Wyciągnąć z gazy i używać jak się lubi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz