czwartek, 25 kwietnia 2013

Chowder z dorsza

Chowder...Można tę zupę spokojnie nazwać daniem kuchni marynarskiej, bo na początku gotowana była na żaglowcach, teraz bardzo popularna w Australii, Nowej Zelandii, Anglii i na wschodnim wybrzeżu USA. Gęsta, pożywna i różnorodna bo w każdym porcie każdy ma inny przepis. Ja bazował na w miarę podstawowej wersji ale pozmieniałem trochę składników i proporcje. Wyszło ganz gut ! ;)

Składniki (3-4 porcje) :
-500g dorsza
-2 szklanki mleka
-3 łyżki mąki (2 pszenna, 1 kukurydziana)
-2 duże ziemniaki
-1 średnia marchewka
-3 łodygi selera
-1 duża biała cebula
-2 łyżki masła
-1 / 2 łyżki musztardy
-2 łyżki sosu rybnego
-sok z 1/3 cytryny
-szklanka startego sera (Dziugas / Cheddar)
-mocny bulion ~150-250ml
-pieprz czarny / sól morska

Przygotowanie :
1) Warzywa pocięte w kostkę zalać bulionem tak by poziom płynu był pół centymetra nad warzywa. Gotować kilka minut aż warzywa zmiękną.
2) Dodać oczyszczone filety z dorsza ( tak, w całości ). Wymieszać je z warzywami tak by mięso było zakryte wywarem i gotować 15 minut.
3) Na patelni rozgrzać masło, dodać mleko i mąkę. Wymieszać na gładko, zagotować, dodać ser, musztardę, sól i pieprz.
4) Rybę z grubsza 'podziabać' widelcem, dodać zawartość patelni, wymieszać i trzymać na ogniu koło minuty. Dodać sos rybny, sok z cytryny i doprawić do smaku solą / sosem rybnym / cytryną.
5) Nalać do podgrzanych miseczek, przystoić kawałkiem cytryny i liśćmi selera i podawać! Smacznego!

2 komentarze: