niedziela, 14 kwietnia 2013

Kurczak Korma

Korma - danie z centralnej i południowej Azji. Popularne danie w UK za sprawą imigrantów z Indii, bardzo często spotykane w "curry houses". Jest to curry mocno kokosowo-orzechowe całkiem ostre i dobre! ;)

Składniki :
-800 g kurczaka (piersi)
-2 cebule
-400g cieciorki (1 puszka)
-400ml mleka kokosowego (1 puszka)
-garść migdałów
-2 czubaty łyżki wiórków kokosowych
-1 papryczka chilli
-pół łyżeczki imbiru
-pęczek świeżej kolendry
-4 łyżki oleju
-1 łyżka masła

curry :
-2 ząbki czosnku
-kawałek imbiru wielkości kciuka
-pół łyżeczki pieprzu cayenne
-1 łyzeczka garam masala
-pół łyżeczki soli morskiej
-2 łyżki oleju arachidowego
-1 łyżka przecieru pomidorowego
-2 świeże chilli
-3 łyżki  wiórków kokosowych
-2 łyżki migdałów
-mały pęczek świeżej kolendry
-2 łyżeczki uprażonych nasion kminu
-1 łyżeczka uprażonych nasion kolendry


Przygotowanie :
1) Składniki curry zetrzeć w moździerzu na papkę / zmiksować.
2) Pociąć kurczaka na kawałki na gryza. Cebule i chilli pociąć na cienkie plasterki, imbir obrać i pociąć w ceniutki słupki lub drobną kostkę.
3) Na patelni rozgrzać olej i dodać imbir, cebule, chilli, posiekane łodyżki kolendry i masło. Mieszając smażyć około 7-9 minut aż ładnie zbrązowieje wszystko.
4) Dodać curry, kurczaka, mleko kokosowe, połowę płatków migdałowych, odcedzoną cieciorkę i pół puszki wody. (Jeżeli lubisz gęstsze, dodaj 1/4 puszki wody). Gotować 35 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Następnie doprawić solą i pieprzem.
5) Podawać z ryżem posypane resztą płatków migdała, przystrojone łyżką jogurtu i garstką kolendry! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz