wtorek, 2 kwietnia 2013

Kurczak Tikka Massala

Tikka Massala, niby obco brzmi ale pewnie większości z Was obiło się to o uszy. Zbrytonizowana / zangielszczona (nie wiem jak to powiedzieć nawet) wersja indyjskiego kurczaka, bardzo popularna jako uliczne jedzenie. Co więcej, naprawdę jest dobra! Można jeść z ryżem, jak to ja zrobiłem lub z chlebkami naan.



Składniki :
-4 filety z kurczaka
-2 cebule
-1 / 2 papryczki chilli
-400g pomidorów (1 puszka, krojone w kostkę)
-400ml mleka kokosowego (1 puszka)
-200g jogurtu naturalnego
-garstka płatków migdałów
-pęczek kolendry
-kawałek imbiru wielkości kciuka
-cytryna
-1 łyżka masła
-5 łyżek oleju
curry :
-2 ząbki czosnku
-kawałek imbiru wielkości kciuka
-pół łyżeczki pieprzu cayenne
-1 łyżeczka garam masala
-pół łyżeczki soli morskiej
-2 łyżki oleju arachidowego
-1 łyżka przecieru pomidorowego
-2 świeże zielone papryczki
-3 łyżki wiórków kokosowych
-2 łyżki mielonych migdałów
-mały pęczek kolendry
-2 łyżeczki uprażonych nasion kminu
-1 łyżeczka uprażonej kolendry

Przygotowanie :
1) Składniki curry utłucz razem w moździerzu lub zmiksować w blenderze.
2) Pokroić w cienkie plasterki cebulę, chilli i imbir. Mięso pokroić w kostkę na gryza, a łodyżki kolendry posiekać (liście zostawić na potem!).
3) Na patelni rozgrzać olej i masło, dodać cebulę, chilli, imbir, kolendrę i smażyć 7-8 minut wszystko na złoto, następnie dodać przygotowane curry i mięso i dobrze wymieszać.
4) Dodać pomidory i mleko kokosowe i gotować 20 minut na niewielkim ogniu. (Można dodać jeszcze 200ml wody, żeby curry było rzadsze, ja wolę bardziej treściwe więc zazwyczaj nie dodaje)
5) Podawać przystrojone kolendrą, łyżką jogurtu naturalnego i podpieczonymi migdałami i doprawione sokiem cytrynowym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz