wtorek, 9 kwietnia 2013

Penne z pistacjowym pesto

Danie podpatrzone na konkursie kulinarny firmy Fissler, niestety miałem trochę inne składniki i nie miałem dokładnej wagi więc poleciałem po swojemu ;)

Składniki (2-3 porcje)
-makaron typu penne
-pół szklanki pistacji (bez łupin)
-pół szklanki drobno startego dojrzewającego sera (Grana Padano / parmezanu)
-pół pęczka bazylii
-20ml oliwy z oliwek
-1 ząbek czosnku
-2 łyżki śmietanki 30%
-1 cukinia
-6 pomidorków koktailowych
-sól morska
-pieprz czarny

Przygotowanie :
1) Pistacje pokruszyć na b. drobno, dodać oliwę, wyciśnięty czosnek, ser i posiekaną drobno bazylię. Dolać śmietanki i wymieszać - jeżeli jest jeszcze bardzo suche i gęste, przed wymieszaniem dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Na sporej ilości oleju / oliwy usmażyć cieniutko pokrojoną w plasterki cukinię, następnie odłożyć na ręcznik papierowy celem
2) Ugotować makaron al dente. Niedokładnie odcedzić (makaron powinien być mokry), przełożyć z powrotem do garnka (nie wyłączając gazu) i wymieszać z pesto. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie dodać wody z gotowania makaronu jeśli danie jest zbyt 'suche'. Dodać pokrojone w ćwiartki (lub połówki - zależnie od wielkości) pomidorki koktajlowe i podawać póki gorące. Przystroić listkami bazylii, odrobiną startego sera i lekkim pryśnięciem oliwy ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz