środa, 6 sierpnia 2014

Miso yakitori chicken

Kurczaczy szaszłyk, który możecie znaleść w niemal każdym yakitori - czyli mówiąc prosto, japońskich grill-budach gdzie można dobrze zjeść i wypić kubeł sake.




Składniki :
-1kg piersi z kurczaka
-3 łyżki pasty miso
-2 łyżki podprażonego sezamu
-2 łyżki cukru
-3 łyżki sake
-2 łyżki mirin
-1/2 długiego ogórka
-2 zielone cebulki

Przygotowanie :
1) Kurczaka pociąć w kostkę, ogórek przeciąć na pół, wyskrobać nasiona łyżeczką i pociąć na plastry, zieloną cebulkę pociąć na kawałki.
2) Ponabijać składniki na patyczki do szaszłyków, oprószyć szczyptą soli i pieprzu i posmarować olejem.
3) Nagrzać patelnie grillową. W rondelku podgrzać składniki sosu i dokładnie wymieszać, dodać podprażony sezam.
4) Grillować po 3-4 minuty na stronę kilka razy smarując szaszłyki sosem i przekręcając. Podawać z białym ryżem i polane resztką sosu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz