niedziela, 3 sierpnia 2014

Limonkowo-kolendrowy kurczak

Proste, szybkie, ciekawe i sycące danie mówiąc bardzo skrótowo. Jeżeli chcecie możecie eksperymentować i na przykład przyrządzić całą pierś lub kotlety w tym sosie, myśle że będa spoko! ;)





Składniki :
-200ml mleka kokosowego
-120ml bulionu
-1,5 łyżki soku z limonki
-2 łyżeczki świeżego startego imbiru
-2 piersi z kurczaka
-3 łyżki drobno posiekanej kolendry (liśćie i łodygi)
-1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie)
-mąka do obtoczenia, olej do smażenia

Przygotowanie :
1) Kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i usmażyć na złoto.
2) Zredukować mleko kokosowe wymieszane z bulionem i imbirem (~5 minut lub aż zgęstnieje).
3) Dodać kurczaka i kolendrę, gotować kolejną minutę. Zbalansować smak cukrem (jeżeli potrzeba i ewentualnie doprawić sosem rybnym. Podawać na białym ryżu przystrojone liśćmi kolendry, sezamem i cząstką limonki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz