sobota, 6 października 2012

Wieprzowina na ostro z cebulą

Składniki :
-
400g chudej wieprzowiny
-pół szklanki sosu ostrygowego
-3 duże cebule
-łyżka pasty chilli
-łyżeczka ziaren sezamu
-łyżeczka suszonego imbiru
-sok z połowy limonki
-sos sojowy

Przygotowanie :Krok 1 : Wieprzowinę umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie plasterki (ok. 1x4 ) wymieszać z pastą chilli, połową łyżeczki imbiru i wrzucić na rozgrzany wok i smażyć 2-3 minuty aż mięso się zetnie i odłożyć je na bok.
Krok 2 : Cebulę pokroić w piórka, oprószyć solą i smażyć aż będzie prawie miękka po czym dodać sos ostrygowy i gotować 2 minuty po czym dodać mięso i gotować kolejne 3-5 minut.
Krok 3 : Do sosu dodać sok z limonki, doprawić do smaku sosem sojowym i ewentualnie dodać więcej chilli i imbiru jeśli ma być bardzo pikantne. Podawać z białym ryżem posypane lekko sezamem.

2 komentarze:

  1. zrobiłem, wychodzi takie samo jak od chińczyka z miasteczka akademickiego w lublinie

    OdpowiedzUsuń