piątek, 5 października 2012

Błyskawiczny kuskus z tuńczykiem

z oliwkami, pomidorem, miętą i oliwą

 Składniki (1 duża porcja) :
-szklanka bulionu
-prawie pełna szklanka kuskusu
-50g oliwek (garść)
-1 średni pomidor
-łyżeczka mięty
-2 łyżki oliwy z oliwek
-świeżo mielony pieprz czarny
-mała puszka tuńczyka w sosie własnym

Przygotowanie :

Krok 1 :
Do bulionu dodać miętę i zagotować. Na wrzący bulion wsypać kuskus (poziom płynu powinien być parę milimetrów nad kuskusem) i gotować 20 sekund cały czas mieszając po czym gaz wyłączyć a garnek przykryć.
Krok 2 : Pomidora pociąć w nieduża kostkę, oliwki w kółka lub połówki. Tuńczyka z grubsza odsączyć z zalewy i dodać wraz z pomidorem i oliwkami do garnka z kuskusem, dodać oliwę i wymieszać.
Krok 3 : Doprawić do smaku czarnym pieprzem, dodać swoje ulubione zioła jeśli czujesz potrzebę, jeśli trzeba - posolić i gotowe.

Moim zdaniem najlepiej smakuje lekko ciepły, lecz nie gorący. Jeśli chcesz podawać na zimno - dodaj troszkę więcej oliwy tak by kuskus się nie pozlepiał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz