czwartek, 25 października 2012

Farfalle z sosem śmietanowym z pesto i tuńczykiem

 Danie śmiesznie proste, bardzo smaczne i szybkie. Koszt składników jest nieduży więc studenci (parmezan możecie sobie darować) patrzcie i uczcie się! Poza tym efektowne danie którym można zachwycić wasz "target" ; ))

Składniki (3-4 porcje):
-250g makaronu Farfalle (kokardki)
-250g (mały kubek) śmietany 18%
-250-300g (2 puszki) tuńczyka w sosie własnym
-2 średnie cebule
-2 czubate łyżki zielonego pesto (alla Genovese)
-1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
-1 łyżka oliwy z oliwek
-sól morska
-starty parmezan

Przygotowanie :
1)
Makaron ugotować al dente według przepisu na pudełku.
2) Cebulę pokroić w nieduża kostkę i zeszklić na łyżce oliwy.
3) Tuńczyka odsączyć i dodać na patelnie do cebuli i smażyć około minuty. (W tym czasie można dodać wyciśnięty czosnek)
4) Zalać śmietaną, dodać pesto i doprawić do smaku solą. Gotować sos aż trochę zgęstnieje a smaki się przenikną.

Podawać z gorącym makaronem, przystrojone (najlepiej) świeżą bazylią i posypane startym parmezanem, w towarzystwie pomidorów oczywiście ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz