piątek, 19 października 2012

Pstrąg z pesto rosso, tymiankiem i czarnymi oliwkami

w occie balsamicznym z czerwoną cebulą

Pomysł na to wziął się z wiadomo - kupna pstrąga i braku cytryny więc jej miejsce zajął ocet balsamiczny, potem szybka gra w skojarzenia i wot - śródziemnomorski pstrąg z sałatką z zielonymi oliwkami i sałatą lollo rosso (można i ze zwykłą, bez paniki) podlaną domowym sosem vinaigrette  :)

Składniki (na 2 ryby) :-2 pstrągi (najlepiej z głowami)
-1 średnia czerwona cebula
-2 łyżki pesto rosso
-4 ząbki czosnku
-2 łyżki octu balsamicznego
-10 gałązek świeżego tymianku (lub po pół łyżeczki w każdą rybę)
-oliwa z oliwek
-sól morska i świeżo zmielony pieprz czarny

Przygotowanie :
1) Ryby dokładnie umyć, oskrobać jeżeli nie są oskrobane i wytrzeć do sucha (od środka też).
2) Cebulę pociąć w cieniutkie kółeczka i wrzucić do wrzątku na 30 sekund po czym odsączyć. Oliwki pociąć w kółka lub połówka jak kto woli i zabrać się do punktu trzeciego ;)
3) Środek ryb oprószyć solą, wysmarować pesto (łyżka na każdą), i ułożyć w środku połowę cebuli i oliwek.
4) Do każdej z ryb włożyć po 5 gałązek tymianku (część z nich można oskubać z liści a te posiekać przed dodaniem) i rozsmarować 2 wyciśnięte ząbki czosnku po czym skropić łyżką octu balsamicznego (ja dodałem nawet więcej ale lubię wyrazisty smak)
5) Dodać pieprzu do środka według uznania, polać oliwą z oliwek po wierchu i odstawić na parę godzin do lodówki (moje stały przez noc)
6) Na rozgrzanej patelni grillowej piec rybę po 5-8 minut z każdej strony na niedużym ogniu (moje się tak piekły, lepiej sprawdzać czy mięso jest gotowe co parę minut)
7) Położyć na talerzu, maznąć octem balsamicznym obok i podać z sałatką i np. pieczonymi ziemniakami.
Приятного аппетита!


Co do sałatki to po prostu : podrzeć sałatę, wrzucić oliwki i pocięte pomidory i zalać wszystko sosem vinaigrette lub oliwą z octem balsamicznym w stosunku ok 3 : 1 (oliwa : ocet) z odrobiną pieprzu ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz