wtorek, 2 października 2012

Niemiecka biała kiełbasa z pieczonymi ziemniakami curry

czyli Oktoberfest rusza z kopyta

Składniki :
-3 duże białe kiełbasy
-3-4 duże ziemniaki
-łyżeczka curry
-oliwa z oliwek
-kilka gałązek tymianku
Sos :
-
3 łyżki keczupu
-1 łyżeczka curry
-szczypta grubo zmielonego pieprzu czarnego

Przygotowanie :
Krok 1 :
Ziemniaki umyć, oskrobać, pociąć na ósemki albo ćwiartki (zależnie od kształtu i wielkości) i ugotować w osolonej wodzie. Rozłożyć w naczyniu do zapiekania i wymieszać z curry i oliwą tak by ziemniaki w całości były pokryte.
Krok 2 : Kiełbaski, umyć, osuszyć i ponacinać. W nacięcia powkładać gałązki tymianku. W miseczce zmieszać składniki sosu i według upodobań doprawić większą ilością curry lub złagodzić smak dodatkiem ketchupu.
Krok 3 : W piekarniku nagrzanym na 180* ułożyć kiełbaski na ruszcie nad naczyniem do zapiekania tak by wytapiający się tłuszcz skapywał na ziemniaki. Piec aż kiełbaski będą gorące i przypieczone a ziemniaki chrupie z wierchu. Kiełbaski podawać polane ketchupem curry albo słodką musztardą lub sosem chrzanowym i kuflem zimnego piwska. : )


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz