wtorek, 9 października 2012

Spaghetti alla Bolognese

Zaczerpnięte od Jamiego Olivera, oryginalny układ i styl zachowany, link do przepisu na samym dole ;)
Składniki :
• 2 plastry bekonu
• 500g dobrej jakościowo wołowiny i wieprzowiny (50:50)
• 2 średnie cebule
• 2 x 400g pomidorów z puszki (w kostkę)
• 2 ząbki czosnku
• sól morska i świeżo zmielony pieprz czarny
• 2 marchewki
• garstka świeżej bazylii
• 2 łodygi selera
• 100g sera Parmezan lub Grana Padano
• oliwa z oliwek
• 400-500g makaronu spaghetti (suchego)
• 2 czubate łyżki oregano


Przygotowanie :
Posiekaj cienko bekon • Obierz i cienko posiekaj cebulę, czosnek, marchew i selera – nie martw się techniką - siekaj aż będą wióry • Umieść dużą patelnie na średnim lub dużym ogniu • Chluśnij 2 razy oliwą i smaż bekon z oregano aż ten będzie złotawy • Dodaj warzywa na patelnie i smaż 7 minut mieszając do 30 sekund aż będą miękkie i podpieczone • Dodaj mielone mięso i smaż aż zbrązowieje rozdrabniając je łyżka • Dodaj pomidory w puszce • Wypełnij puszkę po pomidorach wodą i dodaj ją do sosu • Dodaj solidną szczyptę soli i pieprzu • Oberwij liście bazylii i odstaw do lodówki na potem • Posiekaj cienko łodyżki bazylii i dodaj do sosu • Doprowadź do wrzenia • Zmniejsz ogień i duś pod przechyloną pokrywką godzinę mieszając co jakiś czas • Zdejmij pokrywkę i gotuj kolejne 30 minut mieszając okazjonalnie • Doglądaj sosu, jeśli uznasz że robi się zbyt gęsty - dodaj trochę wody • Zdejmij sos z gazu • Połowę drobno startego Parmezanu zmieszaj z sosem • Podrzyj co większe liście bazylii i dodaj do sosu, mniejsze zostaw do dekoracji • Wymieszaj, spróbuj, dopraw do smaku solą i pieprzem jeśli potrzeba – gratulacje! Masz teraz wspaniały sos Bolognese • Teraz możesz pozwolić mu ostygnąć, zamknąć do torebek i zamrozić albo utrzymać go ciepłym dopóki makaron nie będzie gotów

LINK
Mam nadzieje że nie masz mi tego za złe, Jamie!
Kupie twoją książkę jak tylko uciułam fundusz
;))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz