piątek, 26 października 2012

Jajka zapiekane a 'la "Parysz"

z czerwona cebulką, musztardą francuską, parmezanem i szczypiorkiem

Takim smakołykiem poczęstowała mnie mama Parysz po studniówce i cóż...POSMAKOWAŁO! ; )

Składniki :

-6 jajek
-2 szczypiory z cebulkami
-1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
-1 łyżka majonezu
-2-3 łyżeczki startego parmezanu
-1 czerwona cebula
-1 ząbek czosnku
-1 łyżka oliwy

Przygotowanie :
1)
Jajka ugotować na twardo, przeciąć na pół i wyciągnąć żółtka. Posiekać szczypiorek i drobniutko pokroić cebulę. Cebulę przelać wrzątkiem dla złagodzenia smaku.
2) Zmieszać żółtka z majonezem, musztardą, cebulą, czosnkiem i szczypiorkiem po czym doprawić do smaku solą i pieprze. Białka napełnić farszem.
3) Na dnie żaroodpornego naczynia rozsmarować łyżkę oliwy i ułożyć jajka. Posypać po wierchu startym parmezanem i piec 10 minut w 150 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz