poniedziałek, 29 października 2012

Szafranowo-cytrynowy pilaf z kurczakiem

Składniki na pilaf :
-szklanka ryżu
-2 szklanki bulionu
-skórka z połowy cytryny
-szczypta kardamonu
-szczypta szafranu (pudełeczko)
-100g orzechów nerkowca
-2 łyżki płatków migdałów
-2 łyżki soku z cytryny
-1 łyżka oliwy


Przygotowanie :
1)
Ryż dokładnie wypłukać. Zalać wrzącym bulionem ze skórką cytryny, kardamonem i szafranem w naczyniu żaroodpornym. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
2) Przygotować mięso (patrz niżej)
3) Na suchej patelni podpiec nerkowce i migdały (migdały dodawać jak nerkowce będą już prawie gotowe)
4) Ryż przełożyć do docelowego naczynia, wymieszać z mięsem, podpieczonymi orzechami, sokiem z cytryny i oliwą. Najlepiej mieszać dwoma widelcami - wtedy ryż się nie rozciapie. Można dodać (niepodsmażone) pestki dyni i posypać posiekaną natką pietruszki.

Mięso :

-2 filety z kurczaka
-250ml jogurtu naturalnego
-pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie mięsa :
1)
Mięso pokroić w kostkę i zamarynować w jogurcie z cynamonem i solą (do smaku)
2) Po kilku godzinach lub nocy w lodówce położyć na sitku i poczekać aż trochę odcienkie
3) Usmażyć na niewielkiej ilości oliwy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz