czwartek, 18 października 2012

Zupa krem paprykowa z grzankami

Składniki :
-0,75 litra esencjonalnego bulionu
-400g (puszka) pomidorów w kostkę
-6 papryk czerwonych
-3 duże cebule
-1 łyżka oliwy z oliwek
-sól morska i świeżo zmielony pieprz czarny
-białe pieczywo na grzanki
-starty parmezan

Przygotowanie :

Zupa :
1) Cebulę posiekać w niedużą kostkę i zeszklić na patelni.
2) Dodać pokrojoną w kostkę paprykę do cebuli i smażyć aż papryka będzie miękka a cebula złocista
3) Na gotujący się bulion dodać składniki z patelni i pomidory z puszki po czym zmiksować na gładko
4) Dodać oliwę, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. (Można dodać trochę ostrej papryki dla pikantności)

Grzanki :
1) Kromki pozbawić skórki i pociąć w miąższ chleba w kostkę.
2) Kostki polać oliwą z czosnkiem. (Można użyć ulubionych ziół)
3) Piec w temperaturze 220*C aż będą złociste lub szybko podsmażyć na suchej patelni (oliwa tylko na grzankach)

Podawać z grzankami i delikatnie posypaną startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz